01

Pokerbordguide – Side 1

Det aller første du må gjøre er å sørge for at du har alt materialet og utstyret du trenger. Det er sterkt å anbefale at du kjøper inn alt på forhånd, så du slipper reise ut så mange ekstra turer (ikke at du slipper unna «en million» ekstra turer til jernvarehandelen uansett…)

platene er kommetFørste punkt er å få platene i hus. Her anbefales det å ha en medhjelper tilgjengelig. Disse platene kommer i standardstørrelsen 240 * 120 (det er noen millimeter også, men det er størrelsen) Du trenger altså to plater, hvorav en må være så pen som overhode mulig. Grunnen til dette er at det bare er den ene som blir synlig, og da har det ingenting for seg å betale flere hundre ekstra for to flotte plater. Jeg anbefaler å bruke furu til den «synlige». Til den andre har jeg brukt gran. Det er mye det samme hvilke plater du velger, men sørg for at de holder skruer godt. Sørg også for at det er så lite som mulig (om noe) kvist i den fine platen din.


medhjelper og arbeidsbenkDu må lage deg til med en arbeidsbenk. Dette kan synes som et opplagt punkt, men om du legger litt tanke ned i det vil du spare deg arbeid senere. Det ideelle er å ha to slike bukker som jeg har i bakkant, slik at du slipper å flytte på noe når du skal sage, men jeg hadde bare en, så jeg måtte improvisere med resten (i forkant). Som dere ser er det også viktig med en medhjelper som jobber og leser planer mens du tar bilder…

Legg begge platene ned på arbeidsbenken. Sørg for at de ligger helt kant i kant, og at de ikke vil bevege seg (klemmer / tvinger er å anbefale). Vi skal kappe begge platene samtidig første gangen. Vi skal altså kappe av hjørnene, slik at vi får den fine ovale formen vi skal ha. Så nå er det på tide å finne frem meterstokken. I utstyrslisten har jeg skrevet meter / tommestokk, og grunnen til det er at jeg kommer til å oppgi målene i tommer. Jeg har ikke laget bordet ut av løse luften og egen kreativitet, men ut i fra Gowzerpoker sine planer, og i Canada bruker de tommer, og ikke CM. Det er en smal sak å regne om, men det tok jeg meg ikke bryet med, så denne guiden vil bruker tommer…


arbeidstegning platerMål ut 24 » (om det skulle finnes noen tvil om det så er altså » tegnet for tommer) fra kortsiden, og sett en strek tvers over platen, som vist på tegningen. Mål så ut 24″ fra begge sider av platen og lag et tydelig merke akkurat i midten (altså på det punkter som har 24″ til tre av kantene på platen,) Gjør dette i begge ender. Du har nå et punkt (på hver side) som jeg heretter vil referere til grunnpunktet på platen. Det er viktig at du merker ikke bare oppå platen, men også på siden av begge platene! Grunnen til dette er at vi også trenger å finne grunnpunktet på den platen som nå ligger underst. Vær derfor nøye med merkingen slik at du ikke får problemer senere

Den vanligste metoden for å tegne en buet strek er å trekke opp en 24″ lang tråd, og feste den ene enden i grunnpunktet med spiker, og en blyant i den andre. Det er en fullt brukelig metode, men Gowzerpoker.com lærte meg en langt bedre og mer nøyaktig metode som jeg anbefaler å bruke. Vi skal lage noe Gowzers kaller en «masterstick»men, siden dette er en norsk guide skal vi nøye oss med å kalle den for noe så enkelt som «målepinnen»(ikke fullt så fancy, men det duger).


arbeidstegning målepinneMålepinnen lager du av en smal pinne, av en eller annen form for treverk, men den må ha minst en rett side. (slik at punktene vi måler har samme avstand til kanten!) Hva som helst rundt 30″ bør gjøre susen! Mål deg frem til 2″ fra ene enden av målepinnen og sett en strek tvers over. Denne streken er grunnstreken på målepinnen, og alle andre mål på denne pinnen gjøres fra denne streken. Mål så så ut 24″ fra grunnlinjen og setter en ny strek. Mål deg så inn 2″ fra en side og mer av punktet. Gjør dette på begge strekene (men husk å måle fra samme kant!) Punktet på grunnlinjen skal borres ut akkurat stort nok til å presse en syl gjennom, mens punktet på 24″ linjen skal borres akkurat stort nok til å presse en rund blyant nedi. (ikke press lengre enn at spisse så vidt kommer gjennom, slik at blyanten har maks støtte og står skikkelig i ro) Ved å sette sylen gjennom punktet på grunnlinjen og ned i grunnpunktet på platen skal du nå være i stand til å tegne en fin rund bue som går kant i kant med platen når du svinger den fra den ene til den andre siden.


Det er viktig å være nøye når du lager målepinnen din! Jeg brukte flere forsøk på å få den helt nøyaktig. Klarer du ikke det vil alle målene du lager være unøyaktige og du vil få store problemer med å tegne opp linjene du skal sage etter.

Når du har fått trukket opp buene slik de skal være er det bare å finne frem stikksagen og sage av hjørnene. Ikke vær redd om kappene dine ikke blir helt fine, her skal vi ha både skumplast og skai over, så ingenting av dette blir synlig. Har du gjort alt riktig skal du ende opp med noe som ser omtrent slik ut:

 

 

 

ferdig kappet

Legg igjen en kommentar