05

Pokerbordguide – Side 5

Rail (med padding)


Lei av strekking og stifting? Senterstykket var bare oppvarmingen, nå begynner den virkelige moroa!

Railen skal trekkes med skum og skai. Jeg kjøpte skum og skai hos Zorba AS (Åsane utenfor Bergen) De hadde ikke skum som var bredt nok (vi trenger ca 1.5m bredt) så jeg måtte kjøpe to lengder og legge dobbelt. Det varnfor så vidt ikke et problem, for uten at det ble utrolig mye svinn. Når railen er ferdig merkes ikke skjøten ved mindre man vet den er der, og hva man skal kjenne etter. Jeg kjøpte altså inn 2cm tjukk skum 5 x 1 meter (i praksis 2.5 x 2). 2 cm med skum er nok, men ikke mer. Skal jeg bygge flere bord velger jeg kanskje noe tjukkere skum til railen. Jeg kjøpte også svart skai 150 cm x 300 cm, noe som var rikelig (se bildene). Det finnes andre teknikker for trekke railen med skai som gir mindre svinn (og derfor er billigere) men den metoden vi skal bruke her gir en rail helt uten skjøter!

Lag et grovt merke over hvor mye skum du trenger. Beregn rikelig slik at det ikke blir for lite (vi må uansett trimme bort overskuddet senere). Når du har streket rundt tar du bort railen og kutter som planlagt. (Det skal være nok skum til å komme opp på undersiden av railen, fra begge sidene, men de skal ikke over hverandre. Se bildene slik at du er sikker på hva jeg mener)OBS: Gjør du dette inne som meg, så sørg for å legg noe under slik at du ikke ødelegger gulvet!

Så limer du fast skummet etter same modell som underduken vi festet tidligere, men ikke trim av noe mer skum enda! Når den er limt fast legger du ned skaien din og legger railen oppå. Igjen er det viktig å ha noe under, men denne gangen like mye for å beskyttet skaien som gulvet. (Vi vil jo ikke ripe opp railen før den er ferdig!)

Sørg for å ha skaien noenlunde sentrert slik at du har nok på begge sidene. (Husk at den skal brettes opp og festes på undersiden).

Så er det bare å begynne å stifte. Vi bruker samme modell om tidligere, først noen stifter i toppen av hver av buene, før vi jobber oss rundt langsidene.
Det er fullt mulig å gjøre dette alene, men det er utrolig mye enklere dersom noen hjelper deg med strammingen! Bruk mange stifter og stram alltid mot den forrige stiften du festet.


Du Må ha elektrisk eller trykkluftspistol!


Ikke vær gniten på stiftene, det er meningen du skal bruke noen pakker på dette prosjektet!

Så kommer den spennende / vanskelige biten. Det er ikke det at innsiden av railen er vanskelig, men når du ikke har gjort det før kan det være litt tricky. Spesielt tricky er det siden jeg har prestert å ikke ha noen bilder av akkurat dette, så jeg forsøker meg på en tegning (klikk på bildet for å se det i stort format)

De grønne strekene skal vi kutte etter, det blå skraverte feltet skal kuttes bort. Jeg brukte ikke noe mål for å finne ut hvor langt inn pizzastykkene skulle gå men prøvde meg frem. OBS: Kutter du for langt inn vil kuttet bli synlig. Alle pizzastykkene skal gå ut fra samme senter. Senteret skal være på midten, der hvor buen begynner. Kanskje litt vanskelig å forstå, men studer bildene, så finner du ut av det. Prøv deg frem, men som sagt, ikke kutt for langt inn med en gang!


Så bretter du over skaien, strammer og stifter fast. Jeg begynte med buene, men siden skaien allerede er stram er det mye det samme hvor du begynner. Igjen er det veldig greit med en medhjelper.


Når du er ferdig trimmer du av alt som er til overs, og som før gjelder det å IKKE være gniten på stiftene!

Og da får vi ett stykk deilig flott rail klar til bruk!

Legg igjen en kommentar